Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Streetpanthers

Οι streetpanthers είναι μια ομάδα εικοσιδύο ανθρώπων που ξεκίνησαν την κίνηση, είναι οι δέκα εθελοντές που ασχολούνται με τα καθημερινά θέματα, είναι οι δώδεκα χιλιάδες φίλοι που πήραν αυτοκόλλητα και ενίσχυσαν οικονομικά την οργάνωση, είναι οι πολλοί περισσότεροι που τα χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη και αγενή στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας.




(Απόσπασμα από συνέντευξη των γεροπανθήρων)

1.     Πολύ πρωτότυπος τίτλος. Τι συμβολίζει;
Ο τίτλος ήταν μια έμπνευση της στιγμής, και βέβαια παραπέμπει δειλά στο απελευθερωτικό κίνημα των μαύρων.
2.     Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα σας και με ποιο στόχο;
Αν και ο πρώτος γάιδαρος δημιουργήθηκε το 2003, η κίνηση απέκτησε μαζικότητα και εξαπλώθηκε πανελλαδικά το 2006. Στόχος μας δεν είναι να λύσουμε το πρόβλημα, ούτε καν να προτείνουμε λύσεις. Δίνουμε ένα όπλο στον πεζό για να αμυνθεί στην προσβολή της προσωπικότητάς του (διότι αυτό υφίσταται όταν πρέπει να «σκουπίζει» με τα ρούχα του τους προφυλακτήρες αυτοκινήτων) και να δώσει το μήνυμα στον παράνομο οδηγό ότι η πράξη αυτή δεν είναι ανεκτή. Φυσικά η κίνησή μας ευαισθητοποιεί τους πολίτες στο θέμα «αστική κινητικότητα – ελεύθερα πεζοδρόμια» και σ’αυτό πιστεύω πως τα αποτελέσματα είναι ορατά.
3.     Γιατί ο γάιδαρος είναι το σήμα κατατεθέν;
Γιατί με απλό και χιουμοριστικό τρόπο δίνει το στίγμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού που δεν ενδιαφέρεται για τον συμπολίτη του. Η πιο δίκαιη κριτική που έχουμε δεχθεί είναι: «γιατί να διασύρεται έτσι το φτωχό ζώο;» Βέβαια γι αυτό το θέμα δεν αποφασίσαμε εμείς. Δεν επινοήσαμε εμείς τη λέξη «γαϊδουριά»...
4.     Στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά τα «γαϊδούρια»;
Όσα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, αναλογικά όσα και στο τελευταίο χωριό. Ακόμη και στην κορυφή του βουνού να βρεθεί, σε ένα πανηγύρι ή σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, ο νεοέλλην γαϊδαράκος θα προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο σημείο προορισμού του, αφήνοντας το αυτοκίνητό του «όπως νάναι» και αδιαφορώντας αν κλείνει την πρόσβαση για τους πεζούς.
Βέβαια εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Η ιδιότητα του «γαϊδάρου» δεν ακολουθεί μόνιμα κάποιους αποδιοπομπαίους συμπολίτες μας. Είναι ένα «κοστούμι» που όλοι κάποια στιγμή το φοράμε, και με λιγότερη ή περισσότερη αδιαφορία, σπρωγμένοι από την ανάγκη ή-συχνότερα-  την απρονοησία, καταπατούμε τα δικαιώματα των πεζών συμπολιτών μας. Με αυτή την έννοια η κίνησή μας δεν επιζητά να διαχωρίσει τους Έλληνες σε «καλούς» και «κακούς», αλλά μάλλον να φέρει αντιμέτωπο τον καλό με τον κακό μας εαυτό.
5.     Υπάρχουν πολλοί απελπισμένοι πεζοί που επικοινωνούν μαζί σας;
Όλοι είναι απελπισμένοι, και οι πεζοί αλλά και οι οδηγοί. Κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα με συγχαρητήρια, και μερικές φορές με παράπονα για άδικη «παρασημοφόρηση».
6.     Έχετε συνεργασία με το σύλλογο αναπήρων;
Οι ανάπηροι είναι το κομμάτι του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα στη φασιστική μας πόλη. Συνεργαζόμαστε με την οργάνωση «Αναπηρία Τώρα» www.disabled.gr που με δυναμικό και νεανικό πνεύμα διεκδικεί τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης συμμετέχουμε μαζί με άλλες κινήσεις της Θεσσαλονίκης σε ενέργειες που αποσκοπούν σε βελτίωση της ζωής μας, και διεκδικούν περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους, απόδοση στην πόλη των στρατοπέδων και της ΔΕΘ, καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιορισμό της κυριαρχίας του αδηφάγου ΙΧ.
Μιλώντας για αναπηρίες θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητό μας με το γάιδαρο, έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή που επιτρέπει στους «πάνθηρες» με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο.
7.     Σας έχουν «πιάσει» επ’ αυτοφώρω την ώρα που κολλούσατε τον γάιδαρο και ποια ήταν η αντίδραση του οδηγού;
Πολλές φορές συναντιόμαστε με τον οδηγό, που συνήθως «κάνει την πάπια» αφού ξέρει ότι «έχει τη φωλιά του λερωμένη». Σπάνια εμπλεκόμαστε σε φραστικά επεισόδια αλλά κι εκεί, όταν εξηγήσεις καλοπροαίρετα και ευγενικά το πρόβλημα, ο οδηγός το κατανοεί.
8.     Αλήθεια η δημοτική αστυνομία τι κάνει και υπάρχουν ακόμη τόσοι οδηγοί που παρκάρουν όπου να ναι;
Η δημοτική αστυνομία, παρά την όποια κριτική της ασκούμε, είναι η μόνη υπηρεσία που αγωνίζεται να κρατήσει τα πεζοδρόμια ανοιχτά και τις διαβάσεις προσβάσιμες. Θέλουμε να είναι πιο αποτελεσματικοί και να αστυνομεύουν και την περιφέρεια, όχι μόνο το κέντρο.
9.     Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Απευθυνόμαστε στον ενεργό πολίτη και τον καλούμε να μην αποδέχεται παθητικά την παράνομη στάθμευση που του δυσκολεύει τη ζωή. Μην είστε πεζοί ραγιάδες, διεκδικήστε ανοιχτά πεζοδρόμια, διεκδικήστε την προτεραιότητά σας στις διαβάσεις. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το ΙΧ αυτοκίνητο υποκλίνεται μπροστά στον πεζό. Στη χώρα μας το αυτοκίνητο επιτίθεται στον πεζό, κυριολεκτικά τον καταδιώκει και του αφαιρεί όλο και περισσότερο χώρο και δικαιώματα. Ας μη δεχτούμε άλλο αυτή την υποβάθμιση!


Περισσότερα :  http://www.streetpanthers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου