Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Γιάννης Αγγελάκας-Ταξιδιάρα ψυχή (Η Ταινία)

Βλέπουμε την ζωή του Αγγελάκα στον τόπο καταγωγής του, την Θεσσαλονίκη, τις πρόβες με το γκρουπ των Επισκεπτών στο σπίτι και το στούντιο τους. 
Μας αποκαλύπτεται ο Γιάννης σαν συντονιστής μιας μπάντας 15 ατόμων μέσα από τις σχέσεις και την καθημερινότητα τους ενώ παρεμβάλλονται διάφορα αποσπάσματα από συναυλίες. 


Στην συνέχεια αφήνει την Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα στα γυρίσματα τις τελευταίας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη στην Καστοριά. Ξαφνικά μεταφερόμαστε σε μιαν άλλη εποχή, αυτή του εμφυλίου πολέμου, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα ακούμε τις σκέψεις του Γιάννη πάνω στο πως δημιουργείται το σάουντρακ της ταινίας στο μυαλό του. Επιστρέφουμε πάλι στο στούντιο της Θεσσαλονίκης για να δούμε την υλοποίηση αυτών των σκέψεων και τις ηχογραφήσεις με ηπειρώτικα πολυφωνικά σχήματα. Στο δεύυερο μέρος ο Γιάννης Αγγελάκας μάς συστήνει έναν από τους πιο κοντινούς του συνεργάτες, τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη. Αφηγείται πόσο επηρέασε την μουσική του η γνωριμία με τον Βελιώτη και τους παρακολουθούμε σε μια σειρά από πρόβες και συναυλίες μιας πιο πειραματικής μπάντας, τους Λύκους, στην οποία ο Αγγελάκας γράφει τους στίχους κι ο Βελιώτης την μουσική. Στην συνέχεια του επεισοδίου την θέση της μελωδίας των τσέλων και των βιολιών παίρνουν δύο παραδοσιακά κρητικά όργανα, τα λαούτα των Ψαρογιώργη και Χαιρέτη. Ο Αγγελάκας με τον Βελιώτη συνεχίζουν το δημιουργικό τους ταξίδι στην κρητική παράδοση και τις μαντινάδες του υπέροχου Γιώργη Ξυλούρη.

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου 
Σκηνοθέτης: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Χρήστος Μπάρμπας, Χρόνης Πεχλιβανίδης 
Φωτογραφία: Δημήτρης Διακουμόπουλος 
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Ιωάννα Πογιαντζή, Γωγώ Μπεμπέλου 
Παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης, Onos Productions 
Παρουσιαστής: Λεωνίδας Αντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου