Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Scorpio

Scorpio



Ένα από τα παλιά σύμβολα του Σκορπιού είναι ο Φοίνικας, το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του.
Με αυτόν τον συμβολισμό επέλεξαν οι Δάρνακες να ορίσουν τον τρίτο τους δίσκο, που κυκλοφορεί με ελεύθερο downloading στο διαδίκτυο. 


Τα μέλη της μπάντας, διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Θεσσαλονίκη, Στοκχόλμη, Αθήνα, Τρίκαλα..) κατάφεραν να υπερκεράσουν τις αποστάσεις και να ηχογραφήσουν ένα έργο μεγάλης συνεκτικότητας και συνέπειας.

Μετά από μια δεκαετία έντονης συναυλιακής δραστηριότητας και πειραματισμού, η μπάντα φανερώνει την διάθεση να αφήσει πίσω τον Balkan παροξυσμό που την χαρακτήριζε μέχρι τώρα και να περάσει σε πιο σκοτεινά και ήσυχα μονοπάτια. Μελωδίες που τελειώνουν απότομα, σα να βρίσκονται μπροστά σε χάσματα, ενορχήστρωση που αναλύεται σε σπειροειδή μορφή, παίξιμο που “κουβαλάει”, είναι στοιχεία που συνθέτουν αυτόν τον δίσκο. Μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων αντανακλάται μέσα σε μουσικές συνθέσεις που αρνούνται τον μελοδραματισμό και που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα από τη σύγκρουση, την αντίφαση, την εναντιοδρομία.

Στο Scorpio ο λόγος συρρικνώνεται και φτάνει σε κατάσταση συμπίεσης. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί δεν χωράει στον στίχο. Και ό,τι λέγεται, λέγεται χαμηλόφωνα, με εσωστρέφεια, αλλά και με απόλυτη επίγνωση. Σπαράγματα λόγου συνθέτουν τον σκηνικό χώρο μιας μικρής Βαβέλ όπου παιδικά γερμανικά και ιταλικά στιχουργήματα συναντούν τον σκωπτικό, ποιητικό λόγο του Γιάννη Σκαρίμπα, στίχοι από παλιά τραγούδια της μπάντας διασκευάζονται και ξαναμελοποιούνται, σκόρπιες λέξεις και φράσεις γίνονται το κειμενικό σώμα του τραγουδιού.


Το στίγμα της διαφορετικότητας, το ανέφικτο της μουσικολογικής ταξινόμησης, τα έντονα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, το απόλυτα προσωπικό ιδίωμα αποτελούν ακόμα μία φορά το σήμα κατατεθέν του ήχου του συγκροτήματος. Έτσι, ο ακροατής που επιζητά απεγνωσμένα να ταυτιστεί με την φαντασιακή εικόνα του οικείου, του κατεστημένου, του παραδεκτού, θα μείνει πιθανόν μετέωρος.

http://darnakes.bandcamp.com/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου