Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός..

Γεννημένος στις 8 Αυγούστου 1879, ο Emiliano Zapata οδήγησε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Νότου (Ejercito Libertador del Sur – ELS) στην επανάσταση απέναντι στον δικτάτορα Porfirio Diaz, όντας στο πλευρό του Francisco I. Madero μαζί με τον Pancho Villa και τον Pascual Orozco.

Ο Zapata υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αγροτών απέναντι στο καπιταλιστικό μοντέλο και διαφώνησε έπειτα και με τον Madero για το θέμα της καλλιεργήσιμης γης, καθώς ο πρόεδρος, πλέον, του Μεξικού «ξέχασε» τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αγώνας για την ανατροπή του Diaz και δική του επιβολή στην εξουσία της χώρας.

Έτσι, ο Emiliano Zapata, μαζί με τον Otilio Montano Sanchez, δημιούργησαν το Plan de Ayala, αγροτικό πρόγραμμα που έδινε βοήθεια στους ακτήμονες και τους μικροϊδιοκτήτες, ενώ προέβλεπε στήριξη στις χήρες και τα ορφανά των πεσόντων στην Επανάσταση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο ηγέτης των Ζαπατίστας – κινήματος που συνεχίζει τον, παγκοσμίων διαστάσεων, αγώνα του στο Μεξικό - ήταν μαχητής και όπως συνήθιζε να λέει:

«Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός»…

1 σχόλιο: