Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Banksy, Hanksy και Nabsky..!

Banksy.. Μπορεί τα άμεσα αναγνωρίσιμα stencils του (όπως λέει και ο ίδιος) να μην αλλάζουν τον κόσμο, όμως περνούν πάμπολλα μηνύματα, γίνονται αντικείμενα θαυμασμού και κάνουν τους ιδιοκτήτες των τοίχων πάνω στους οποίους βρίσκονται πάμπλουτους, αφού τα πουλούν -όπως είχαμε δει- μαζί με τους τοίχους.

Η φιγούρα του αρουραίου ή του διαδηλωτή που κρατάει λουλούδια στο δεξί του χέρι έχουν κοσμήσει εκτός από τους τοίχους όπως ήταν και ο αρχική τους θέση, αφίσες, μπλούζες, τετράδια, βιβλία και ένα σωρό μικροαντικείμενα, κάνοντας έτσι την παράνομη τέχνη του δρόμου, pop και λίγο περισσότερο αποδεκτή στο ευρύ κοινό.
Παρόλο που ο Banksy κρατάει την ταυτότητά του κρυφή και δεν πουλάει ο ίδιος την “τέχνη” του, ένα τόσο γνωστό ψευδώνυμο και ένα ακόμα περισσότερο αναγνωρίσιμο έργο, δεν θα μπορούσαν να μην αποκτήσουν από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το όνομα “Banksy” και μιμητές, μέχρι χείριστους αντιγραφείς.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους πιο “διάσημους” μέχρι στιγμής φανατικούς θαυμαστές και μιμητές της τέχνης του Banksy, τον Hanksy και τον Nabsky (ακούγεται σαν το “Χιουι, Λιούι και Ντιούι”– ίσως είναι ανίψια του!) και θα προσπαθήσω να μην το μετατρέψω σε σπαζοκεφαλιά με όλα τα παρόμοια ψευδώνυμα! Και οι δύο, φανερά επηρεασμένοι από το έργο (και το όνομα) του Banksy, χρησιμοποιούν παρόμοια ασπρόμαυρα stencils, έχουν χιούμορ και δικιά τους προσωπική ταυτότητα, παρόλο που η σύγκριση με τον αρχικό δημιουργό είναι αναπόφευκτη και αναμενόμενη.
Ο Hanksy είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση. Σίγουρα, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο έχει αστείρευτο χιούμορ, τρομερή φαντασία και σαρκαστική διάθεση, ενώ δηλώνω δημόσια μεγάλη θαυμάστριά του! Δεν είναι ένας απλός μιμητής του Banksy, αλλά τουναντίον, προχωράει το θέμα ένα βήμα παραπέρα και το φτάνει μέχρι τα όρια του σουρεαλισμού, συνδυάζοντας την street art με το Ηοllywood (!).
Μια διασταύρωση Banksy με τον “πιο αγαπημένο ηθοποιό της Αμερικής” Tom Hanks δημιουργούν τον Hanksy, ο οποίος γεμίζει τους δρόμους τoυ Soho με τις περίεργες και τραγελαφικές φιγούρες του.
Ο νέος street artist, αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί τα ήδη iconic stencils του Banksy και να τους προσθέτει το πότε σκυθρωπό, πότε χαμογελαστό και πότε απλά …αξύριστο πρόσωπο  Tom Hanks μπερδεύοντας όλους όσους τα αντικρίζουν και αφήνοντάς τους με το στόμα ανοιχτό.
Την πρώτη εμφάνισή του την έκανε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο στην Ανατολική Ακτή και μιμούμενος την τακτική του εμπνευστή του, διατηρεί την ταυτότητά του κρυφή.
O Nabsky  τώρα, είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος της παρέας. Μάλλον πρόκειται για έναν απλό θαυμαστή του Banksy που απλά χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο ψευδώνυμο. Τα stencils του υπάρχουν στους δρόμους της Γαλλίας και της Νέας Υόρκης και παρόλο που είναι παρόμοιας αισθητικής, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Banksy (με εξαίρεση ένα το οποίο τον αναφέρει) όπως και ούτε με τη θεματολογία του, και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, δεν αρνείται να δείξει το πρόσωπό του, όπως θα δείτε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου. Παρ’όλα αυτά όμως, η εμφάνισή του είναι αρκετά πρόσφατη και δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές τις προθέσεις του.
Hanksy, Nabsky ή όποιο άλλο ψευδώνυμο και αν σκεφτούν οι δημιουργικοί “καλλιτέχνες του δρόμου”, δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν τη φήμη και το έργο του αρχικού δημιουργού, όμως δεν παύει να είναι μια ευχάριστη νότα στους δρόμους και στις οθόνες μας με τα έξυπνα μηνύματά τους και τα ευφάνταστα stencils τους!

Πηγή: http://fridge.gr/37883/trash-treasures/bansky-hansky-nabsky/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου